„Геймлофт България“: Видеоигрите като холивудска продукция

Видеоигрите отдавна са световен феномен и основен елемент в нашето ежедневие. Те са вече огромна развлекателна индустрия и не е тайна, че са дори по-доходоносни от продукциите на Холивуд. Затова и някои игри конкурират някои от най-мащабните кино продукции по размер на екипа, бюджет и дори звезден актьорски състав.

За малко повече информация „от кухнята“ на гейм индустрията се допитахме до „Геймлофт България“ – софийското студио на популярния глобален разработчик на мобилни заглавия. Звеното има 15-годишен опит, като през последните повече от десет години в повечето случаи влиза в ролята на основна креативна сила по редица заглавия, като March of Empires и War Planet: Online.

Една от отличителните черти на „Геймлофт България“ е, че разполага с почти пълния капацитет да разработва самостоятелно игри. Студиото в центъра на София разполага с екип от над 200 души, в които има всякакви специалисти – от програмисти, през художници, до експерти по гейм икономика и маркетинг.

Но нека да видим по какво си приличат игрите и филмите, когато става дума за продукция.

Бюджет, екип и актьори

Двете индустрии имат доста общо помежду си. Качествените игри изискват все по-големи бюджети за разработване и за маркетинг съразмерим с при големите блокбъстъри.

„Карибски пирати: В непознати води“ коства на Disney над 379 млн. долара, а последните три филма от поредицата „Отмъстителите“ струват между 316 и 365 млн. долара. Което са едни от най-скъпите холивудски продукции, ако не взимаме предвид инфлацията. При игрите ситуацията е сходна. Едни от най-скъпите гейм заглавия Call of Duty: Modern Warfare 2 и Grand Theft Auto V костват за разработване и популяризиране 250 и 265 млн. долара съответно.

Създаването на една игра изисква и доста голям екип. Студиото на „Геймлофт“ в България например надминава 200 души и е затворил цикъла на разработка като самостоятелно управлява стратегическата, маркетинг и креативната част на игрите. Само някои дейности се изнасят към други специализирани звена на Gameloft. Например, озвучаването се прави в Монреал, Канада.

Работата между екипи в различни държави е нещо нормално в гейм индустрията. Последният Call of Duty: Modern Warfare се разработва основно от Infinity Ward, но различни ключови елементи се разпределят между още четири студиа, които са под шапката на Activision. В края на сингълплеъра, надписите с хората, работили по играта конкурират спокойно по продължителност и обем тези на нормален холивудски блокбъстър.

Игрите все повече прибягват до наемането на актьори, при това на известни и утвърдени такива, които да „изиграят“ определени персонажи. Някои, като Марк Хамил, участват повече с гласа си, като озвучават дадени герои. Но други, чрез motion capture технология директно вдъхват живот на дигиталните персонажи. Последният пример в тази посока са Норман Рийдъс и Мадс Микелсен – който е основни действащи лица в тазгодишния хит Death Stranding. Друг пример е Кит Харингтън, който играе един от водещите антагонисти в Call of Duty: Infinite Warfare от 2016 г.

Големите индустрии

Холивуд в продължение на десетилетия е „мастодонтът“ на развлекателния бизнес, но последните години той стагнира. Боксофис приходите достигат 41.7 млрд. долара през 2018 г. Като включим всички останали елементи, като продажби на DVD и BluRay, стрийминг, ТВ права за филми и др., цялата индустрия достига до 136 млрд. долара за миналата година. Това показват данните на изследователската фирма IBIS World, цитирани от „Геймлофт България“.

Постъпленията на Холивуд към септември 2019 г. са около 103 млрд. долара, така че се очаква спазване на нивата спрямо предходната. За да имаме пълна картина на стагнацията, през 2014 г. до 2019 г. приходите на филмовата индустрия се увеличават с незначителните 0.1%.

В гейминга ситуацията е коренно различна, като всяка година бизнесът с видеоигри отчита силни ръстове. Приходите от тях през 2018 г. са около 138 млрд. долара, докато прогнозите за настоящата е те да надхвърлят 152 млрд. долара, сочат данните на изследователската платформа Newzoo. Така на годишна база гейм индустрията расте с 9.6%, като този темп на увеличение се очаква да се запази до 2022 г.

Игрите за смартфони и таблети допринасят до голяма степен за отличните резултати и играят ключова роля в развитието на сектора. Те формират 45% от всички приходи в гейм индустрията за 2018 г. или 62 млрд. долара. От Newzoo очакват, че делът на мобилните игри ще достигне почти 50% от общите постъпления през 2022 г. или те ще са над 95 млрд. долара. Можем само да прогнозираме, че Така че говорим за две наистина големи индустрии, които генерират стотици милиарди долари. развлекателната индустрия ще продължи да се променя драстично през следващите години, за да ни достави повече и по-реалистично удоволствие.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *