Идентифицираха зоната в мозъка, отговорна за формирането на вредни навици

Изследователи от университета на Южна Калифорния откриха невронна мрежа в мозъка, която е пряко свързана с формирането на вредни навици – например към сладки храни, алкохол и т.н., пише Обекти.

Тази мозъчна зона произвежда ключов невропептид (меланин-концентриращ хормон), оказващ влияние върху импулсивността и свързан с формирането на апетита и склонността да се приемат лекарства. Освен това се ползва от неврони в хипоталамуса – висш център на вегетативната нервна система (ВНС).

Учените провеждат множество експерименти с плъхове и установяват, че импулсивността не е свързана с глад. Така например в един от случаите плъхче е имало възможност да натиска малък лост и да получава храна, богата на мазнини и въглехидрати. Уловката е, че трябвало да изчака 20 секунди, преди следващата порция. Гризачът обаче станал често натискал лоста, преди да е изтекъл 20-секундният срок.

По време на друг експеримент пък плъхчетата е трябвало да избират между два лоста. Първият им донася награда незабавно, докато вторият – цели 5 угощения (стига да изчакат между 30 и 45 секунди). Едва ли има смисъл да ви казваме кой лост са предпочели гризачите.

В края на краищата изследователите сканирали мозъците на гризачите и установили кои неврони произвеждат меланин-концентриращ хормон. Оказало се, че за импулсивното поведение отговарят клетки в латералния хипоталамус, които с помощта на невропептида предават сигнали на свързани с емоциите и паметта неврони във вентралния хипокампус. Този експеримент помогнал на учените да поставят основите за изработването на ефективни продукти за отслабване и детокс.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *