Как да оползотворим свободното време?

В днешния забързан свят все повече хора се оплакват от липсата на достатъчно време, което да прекарват заедно с близките, или да задоволят собствените си нужди. Толкова сме претрупани с отговорности и задължения, че сме забравили как да си починем истински.

Не губете свободното си време!

Младежите предпочитат да прекарат почти цялото си свободното време в интернет, в социалните мрежи или на телефона. Там комуникират с близките си, черпят и обменят идеи, оформят визията си за света. Всички знаем обаче, че добрата почивка повдига настроението ни, прави ни по-продуктивни и по-положително настроени към живота. Има безброй интересни и полезни занимания, с които човек може да замени разсейващото онлайн пространство.

С някои от тях можем да се разтоварим, с други – да преоткрием себе си и свои неподозирани способности и таланти, а трети са просто практични.

За тези от вас, които се питат как да запълнят времето си с нещо по-полезно и приятно, ще предложим 3 чудесни идеи.

Рисувайте

Не е нужно „да можете“ да рисувате, т.е. да сте професионален художник, за да рисувате. В YouTube човек може да открие достатъчно видеа с техники и идеи. Поръчайте си няколко картини за рисуване по номера. Комплектите съдържат четка, необходимите акрилни бои, ръководство, платно с дървена подрамка и нанесена схема на картината. Полето е разделено на номерирани участъци. Всеки номер съответства на номер на цвят, с който трябва да се запълни.

Създайте настроение

Ако си пуснете любимата музика и си сипете чаша вино, ще създадете същата обстановка, досущ като онези за рисуване с вино. Ако имате деца, можете да ги включите в заниманията, ще са повече от щастливи.

План за действие

Първо оцветете всички области с даден номер, преди да преминете към следващ номер. Ще ви бъде по-лесно, ако започнете от горната част на картината. Ако боята ви има нужда от разреждане, за да се нанася по-лесно, това може да стане с малко вода. Може да започнете, с който цвят пожелаете. Акрилната боя съхне много бързо, така че не си почивайте преди да сте изчистили четката си за рисуване. Запечатайте отново кутията с боя, която ползвате, за да не изсъхне. При завършване на картината можете да импровизирате свободно в случай, че нещо не ви харесва. Нов слой боя ще скрие успешно грешка при по-светлите цветове. Картините, които сътворите, поставете на видно място. Ако ще поставяте картината на стената, добре е това да стане след нейното пълно изсъхване (около 24 часа).

Бъдете творци – не само на бялото платно, а и в живота си

За всички, които се чудят с какво ново занимание да се захванат, приветстваме ви да хванете четката и да творите. Прекарайте почивката си без телефон в близост и в никакъв случай не отваряйте лаптопа си, за да не се изкушите да прочетете имейлите си или да си пуснете любимия сериал.

Бродирайте

Свободното време е изключително ценно, тъй като е рядкост. Тя ни позволява да дадем рестарт на ума и тялото и да се заредим с нови сили. Гоблени за шиене успокояват. Опитайте да постигнете това състояние на ума, в което светът спира и вие сте напълно в унисон със себе си, изцяло ангажирани в творческия процес. Малко неща носят подобно удовлетворение. Да творите с игла и конец е чудесен начин да стимулирате мозъка. Ще се облекчите от стреса, подобрявайки вашите умения, концентрация и спокойствие. Нищо няма да ви балансира така добре.

Първи стъпки в бродерията

Поръчайте си материали, изгледайте няколко видеа с инструкции или прочетете няколко статии, и действайте. Гоблените са прекрасно нещо. Всяка гобленарка опознава бродирането с готов комплект, който включва всичко необходимо.

Какво има в комплекта на гоблена?

Всеки комплект съдържа конци, панама, игла, схема и подробни инструкции. Днес се предлагат нови и модерни дизайни, които ще задоволят вкусовете и на най-претенциозните – детски колекции, графики, животни, цветни дизайни и пейзажи.

Стойността на един гоблен

Всеки завършен гоблен се превръща в ценна вещ. Неговата значимост не се измерва само с пари. С всеки бод неусетно влагаш частица от себе си или пък прашинка любов към този, за който е предназначен гоблена. Освен че ще сте изработили нещо съвсем сами, ще имате и готови подаръци за близки и приятели. Кой не би харесал един красив рамкиран гоблен?

Експериметирайте

Опознайте себе си, вижте кое ви прави щастливи и пълноценни, а после експериментирайте и бъдете смели в хобитата си. Да създаваш красота с ръцете си е вдъхновяващо, независимо към кое занимание ще се насочите.

Диамантени гоблени

При диамантени гоблени се използват мъниста вместо конци. Те се лепят върху специално обработена повърхност и изумяват с красота, хармония и изкусна декоративна изработка. Искренно ви препоръчваме да пробвате това ново и забавно хоби. Диамантените гоблени са два вида – с квадратни или с кръгли мъниста. Кръглите мъниста се редят с помощта на писалка и фиксатор (клей). Квадратните мъниста се поставят с помощта на пинсети.

Как се прави диамантен гоблен?

Основата на гоблена е намазана с лепило и покрита с фолио. Не отлепяте цялото фолио, докато работите. Надигайте само тази част от него, която в момента лепите. Някой гоблени изискват реденене на цялата площ, а други само на част от рисунъка.

Във всеки комплект диамантен облен има задължителни неща: винил с нарисувана на него схема, комплект от цветни мъниста, специален химикал, тавичка за сортиране и фиксатор.

Направата на диамантен гоблен е забавно и увлекателно занимание. Крайният резултат е блестящо произведение, което прекрасно допълва интериора и внася пъстрота в дома.

Усилие, творчество и удовлетворение

Независимо дали е ръкоделие, рисуване по номера, диамантен гоблен, любимото занимание носи радост, равновесие и отмора. Когато изработите нещо сами, ще се почувствате по друг начин – като творци. Ще се гордеете с постижението си. Използвайте пълноценно малкото свободно време, с което разполагате!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *