Как филмовите продукции се сдобиват с перфектните ретро автомобили?

Питали ли сте се някога как във филм, сниман днес, но разказващ истории от миналото, могат да бъдат видени толкова ретро автомобили? За да пресъздадат реализма на историческата кинематографична обстановка, продуцентските компании и снимачни екипи се нуждаят от десетки автомобили, същите като онези, които са се използвали в представяната от тях епоха. Този реализъм може да се постигне по няколко начина.

И не, не говорим за обикновен автомобил, който някога се е възползвал от денонощна пътна помощ София, и който вече трудно би могъл да бъде подкаран. Говорим за класически автомобили, които често да доста скъпи, поддържани са изключително добре, така че да могат да се впишат перфектно във филмовата лента, без да се налага използването на допълнителни компютърни ефекти, които допълнително да оскъпят продукцията.

Особено на територията на САЩ, където е меката на филмовата индустрия, могат да бъдат открити много компании, които реставрират и съхраняват автомобили от различни десетилетия. Тези компании отдават под наем автомобилите си на продуцентските фирми. 

Съществуват и други компании, които свързват продуцентските студиа с колекционери на класически автомобили. Показването на колата им в голям холивудски филм е мечта на много ентусиасти, които са прекарали години в реставрирането на своя ретро автомобил. Освен че автомобилите им получават популярност, собствениците им биват възнаградени с не малък хонорар. Други пък продуцентски къщи са достатъчно големи, за да могат да поддържат свой собствен автопарк от ретро автомобили. Така спестяват от наеми, но пък трябва да поддържат персонал, който постоянно да се грижи за автомобилите. 

Преди да се изберат точните коли, те преминават през своебразен кастинг. Разбира се, в киното се снимат не само движещи се коли, които могат да впечатлят всеки с рева на своя двигател. Използват се и не малко такива, които могат да бъдат определени като „статисти“ и които просто са там, за да красят екрана и да допринасят за цялостната историческа обстановка.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *