Покупка на употребяван автомобил – какво да се гледа в интериора на колата

 

Все повече хора се решават на покупка на употребяван автомобил. Причините могат да бъдат не само от финансово естество, но и чисто практични – страх да не бъде ударена на паркинга, лоши пътища или просто убеждението, че един раздвижен и каран автомобил, е по-добър избор.

Преди да се купи обаче старата кола, е добре купувачът да направи проверка на колата преди покупка. Разбира се, това не е работа, която може да свърши всеки, затова е важно да се потърси помощ и съвет от експерт.

След като направи проверка и оглед на екстериора и гумите, е добре да разгледа и вътрешността на колата. Тя може би има най-голямо значение, тъй като там шофьорът ще прекарва най-много време.

Ето за какво трябва да се гледа и внимава при оглед на вътрешността на колата.

Миризма

Особена миризма или миризма на плесен може да означава изтичане на вода. Отстранете подложките и проверете за мокри петна. Тежката миризма може да означава, че в колата е пушено. От някои миризми, като плесен или дим, човек може да се отърве много трудно.

Седалки

Добре е да изпробвате всички седалки, не само отпред, но и отзад. Тапицерията не трябва да бъде скъсана или силно износена, особено в автомобил с малък пробег. Следва проверка на механизмите на всички седалки, за да се уверите, че работят правилно и че ще имате удобна за шофиране позиция.

Педали

Каучукът на педалите на спирачката, съединителят и газта дават индикация за употреба. При автомобил с малко километри не трябва да има голямо износване. Гумата на педала, която е износена на места – или е съвсем нова – показва, че колата е била шофирана много.

Радио

Хубаво е да се направи проверка на радио или CD плейър. Ако има възможност, опитайте да заредите и извадите диск. Ако планирате да използвате MP3 плейър или iPod в колата, носете го със себе си и изпробвайте.

Покрив

Проверете обшивката и облицовката на покрива за петна или провисвания, за да видите дали водата изтича през люка на покрива, неправилно прилепналите врати или прозорците. Ако е оборудван с люк или лунен покрив, проверете дали се отваря и затваря правилно и уплътнява добре при затваряне. Огледайте кабриолета отгоре за сълзи, като осветите с фенерче в него.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *