Стъпки, които да предприемете, за да продадете вашия парцел или земя

Продажбата на земеделска земя е специфичен процес, който плаши много хора. Това е един не толкова динамичен пазар, както пазара на жилища например, но все пак има своите тънкости и ако се доверите  на партньор за изкупуване на земеделска земя, ще се радвате на добра сделка. При продажба на земеделска земя е важно да има стратегия, инструменти и фокус за продажба на този тип имот.

Разучете кой ще бъде вашият купувач и какво трябва да знае

Когато продавате жилище знаете, че вашият целеви пазар обикновено е купувач на жилище в определен ценови диапазон. Но когато продавате земя, трябва да прецените кои ще бъдат вашите вероятни купувачи сред много други фактори.

Вашият профил на купувача може да зависи от това какъв тип имот продавате, дали земята е обработваема, има ли пристройки на нея, в регулация ли е, местоположението и пазарните условия наред с други критерии. Дали вашият вероятен купувач е човек, който търси нов бизнес или вече има опит зад гърба си? Дали ще стартира нещо ново за пазара или ще заложи на типични за района култури? За себе си ли ще произвежда или за пазари – местни или външни? Възнамерява ли да променя статута на земята?

След като идентифицирате вероятните купувачи, опитайте се да мислите като тях, за да можете да фокусирате посланието си, за да предадете това, което те трябва да знаят за вашия имот. Подгответе информация за зониране, съседи, капацитет на ВиК, електричество, бъдещи зони, ако се предвиждат такива, почвата… Всеки имот е различен, така че персонализирайте информацията си за вашата ситуация и вашите целеви купувачи.

Определете цената внимателно

Ценообразуването може да определи вашия успех в привличането на потенциални купувачи, а ценообразуването на вашия парцел или земя твърде високо е една от най-големите грешки, които продавачите правят… и съжаляват след това. Неправилната цена едновременно ще изплаши купувачите дори да попитат за вашия имот и ще отнеме повече време за продажбата му.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *