Чести грешки при подаване на стартов ток

 

Стандартна ситуация на паднал акумулатор и нужда от подаване на стартов ток. Ще попитате какво толкова може да се обърка в този наглед ясен и точно дефиниран процес? Отговорът на този въпрос е много прост. Фактори като неопитност, припряност и недостатъчно внимание към детайла могат да имат изключително негативна роля за крайния резултат, но сега няма да се спираме в детайли на тях, а по-скоро на някои дребни, но ключови технически аспекти, които да се вземат под внимание. 

Правилен подбор на кабели

При дефиниране на сечението, дължината и уплътнението на кабелите, които ще ползвате за пускане на стартов ток, задължително се съобразете с параметрите на превозното си средство, за да подберете най-подходящия ампераж. Прекалено високи големина и мощност на тока могат да доведат до прегряване, стопяване и повреди в механичната част, а прекалено малки – да нямат абсолютно никакъв ефект въпреки благородните ви намерения. Не си и помисляйте да давате стартов ток с обикновени тънки кабели или битови проводници, които нямат необходимата изолация и токопроводими способности, за да не стопите оборудването.

Коректно свързване на положителната и отрицателната клема

Стандартно, плюс клемата се връзва към червения кабел, а минусовата – към черния, но за съжаление това не е абсолютно правило при всички модели акумулатори. Най-добрата практика е просто да четете внимателно инструкциите и схемите на самото устройство, за да реализирате връзката правилно. В противен случай може да се получат повреди в електрониката, които да доведат до скъп и абсолютно излишен ремонт.

Първо свързвайте плюсовете

При свързване на кабелите, първо трябва да монтирате положителните такива, преди да пристъпите към отрицателните, за да избегнете появата на искри, дим или дори пожар. Те биха възникнали, ако при инсталирани минусови кабели докоснете с плюсовата част някой метален детайл, което, погледнато практически, е твърде вероятно. 

Не се чувствате достатъчно уверени? Напълно разбираемо! Просто позвънете на професионалист.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *